Kako je nastao tarot

Kako je nastao tarot

Je li moguće da je tarot nastao u starim izgubljenim civilizacijama

Čak i ozbiljni istraživači nastanka ovog čudesnog špila karata za proricanje se spore o vremenu i mjestu njegovog nastanka, a neki okultisti tvrde da možda potječu sa izgubljenog kontinenta Atlantide. Drugi pak tvrde da porijeklo tarota potječe iz Starog Egipta, a neki tvrde da su ga stvorili stari Kabalisti. Je li moguće da je tarot nastao u starim izgubljenim civilizacijama, pa, može se s time špekulirati, ali samo zato što se razvoj tarota prati tek od 18 stoljeća.

Jasno je zašto ostali istraživači nastanak tarot karata vežu za pojavu prvog tiskarskog stroja oko 1436 godine, no zaboravlja se da su se karte ranije ručno oslikavale, kao što su se i knjige ručno pisale i prepisivale, a masovno tiskanje karata je krenulo tek u 18 stoljeću. Kina je imala neku vrstu tiskarskog stroja već u 6 stoljeću, Koreja u 13 stoljeću, pa nisu tiskali karte, kojima neki pripisuju i arapsko porijeklo, a neki kategorično tvrde da potječu iz Italije.

Može li ime tarot objasniti porijeklo špila

Najstariji sačuvani špil tarota je rukom oslikan iz 15 stoljeća, a ti rukom oslikani špilovi iz tog vremena su bili skupi, rađeni za plemstvo toga vremena i nisu bili dostupni običnim ljudima. Neki povezuju naziv špila sa mjestom nastanka, no, može li ime tarot objasniti porijeklo špila, ako uvažimo tvrdnju da je nastao iz kartaške igre tarok, onda je vjerojatno francuskog porijekla i možda je zato špil Marsejskog tarota najpoznatiji i najsličniji igraćim kartama.

Mit da su Cigani ili Romi raznijeli ovaj špil po svijetu ne drži vodu, a okultisti su samo ovom špilu pridodali mistična i okultna značenja, ali ga nisu stvorili. U 18,19 i 20 stoljeću je proricanje ovim neobičnim kartama postajalo sve popularnije. Pojavilo se i mnogo novih varijanti špilova, a tarot vizija savjetnici koriste vrlo različite špilove koje pojedini tumači tarota biraju po nekom svom afinitetu, jer različita su samo likovna rješenja, simbolika je u svim kartama ista.

Koji je tarot špil najpoznatiji i po čemu

Teško je izdvojiti koji je tarot najpoznatiji i po čemu. Već spomenuti špil plemićke obitelji Visconti iz 15 stoljeća je muzejski primjerak, za marsejski špil svi znaju, Arthur Edvard Waite je 1909 godine napravio svoj špil, Aleister Crowley je u svom špilu napravio i neke preinake, Salvador Dali je na prvoj karti svog špila naslikao sam sebe kao Maga, špil Da Vinci su slikala dva slikara u razmaku od 25 godina, obojica bugarskog porijekla.

Čini se da je tarot i dan danas velika inspiracija mnogim slikarima, pa se stalno pojavljuju novi autorski špilovi, a često i sami kartomanti odluče oslikati svoj vlastiti špil po vlastitoj viziji koju su stekli u radu s kartama. U svakom slučaju ove čarobne karte su najpopularniji alat za proricanje sudbine, precizne odgovore na sva vaša pitanja i uvijek zorno pokažu vašu prošlost, sadašnjost i budućnost. Tih 78 karata podijeljene na Velike i Male Arkane ilustriraju životno putovanje svakog čovjeka.

Tagovi:

Više članaka