Kako namjestiti dnevni boravak

Kako namjestiti dnevni boravak

Bio mali ili veliki, dnevni boravak mora služiti svrsi koju ste mu namijenili

Kod namještanja bilo koje prostorije, pa i dnevnog boravka važni su praktičnost, dobro organiziran prostor, izbjeći pretrpanost namještajem i zakrčenost prostora što onemogućuje održavanje prostora, kretanje kroz prostor i čišćenje namještaja. Naravno, važno je i kao ste zamislili korištenje dnevnog boravka, kao vaš intimni prostor ili kao prostor koji odmah s vrata poziva na druženje svakoga tko se nađe na vašim vratima. Bio mali ili veliki, dnevni boravak mora služiti svrsi koju ste mu namijenili, jer ćete najveći dio dana tu provoditi.

Neki će htjeti dnevni boravak urediti stilski, ali taj stil se mora uklopiti u realnu kvadraturu, oblik prostorije, prirodni izvor svjetla i raspored vrata drugih prostorija ukoliko se vežu s dnevnim boravkom. Ako namještate prostoriju s malo prirodnog svjetla, morat ćete voditi računa da staklene plohe, ogledala i umjetnu rasvjetu strateški razmjestite, jer ogledala upijaju svjetlo i raspršuju ga po prostoriji, a i staklene površine (slike, staklena vrata na vitrinama) u nešto manjoj količini.

Želite praktičan, ali ipak i lijep dnevni boravak

Prozor vam mora biti dostupan radi prozračivanja, pa nemojte zakrčiti prolaz do njega nijednim komadom namještaja, eventualno postavite udobnu fotelju, ali je povucite barem 70 cm od zida do prozora, da prozor ostane dostupan. Želite praktičan, ali ipak i lijep dnevni boravak, ne morate kupiti dizajnerski namještaj, kombinirajte elemente i boje, vizualno povećajte prostor, kupujte elemente za sjedenje koji imaju prostor za pohranu (dvosjed, trosjed, tabure), ako stubište vodi na galeriju, ispod njega uredite prostor za pohranu.

Praktičan dnevni boravak obično žele ljudi koji imaju mali prostor, a takav prostor je lako zatrpati, no, možete to izbjeći mudrim izborom probranih komada, korištenjem mrtvih kutova za njih otvorite središte prostorije i izgledat će vizulano veća nego što jest. Neka bude dovoljno za mala obiteljska ili probrana prijateljska druženja, ljepotu nadomjestite malim, uočljivim detaljima. No i kod većih prostorija se može upasti u zamku zatrpavanja, baš zato što vam se čini da je puno prostora koji treba popuniti.

Isplati li se namještaj po mjeri za dnevni boravak

Prostori koje želite opremiti zbilja mogu biti raznih veličina, pravilnih četverokutnih i posve čudnih i nepravilnih oblika i može vam se dogoditi da obilazite trgovine s namještajem s tlocrtom prostora koji želite opremiti posve bezuspješno. Nakon puno izgubljenog vremena i živaca možda odlučite otkriti isplati li se namještaj po mjeri za dnevni boravak, vjerujte, ako niste našli rješenje u svim svojim kombinacijama iz obilaska trgovina namještajem možda vam namještaj po mjeri bude najbolja i najisplativija investicija.

Vaša mašta i majstorska vještina izvođača mogu doista stvoriti originalni dnevni boravak i preobraze prostor koji vas je toliko namučio u najomiljenije mjesto u vašem domu. Pravi majstori su obično zaljubljenici u svoje majstorije i svoje originalne zamisli, kada se na to dodaju vaše zamisli za koje se bojite i pitati jesu li izvedive, na kraju bi mogli imati razloga za istinsko slavlje. Zato uvijek ima smisla razmotriti i opciju izrade namještaja po mjeri, naročito ako gotovo rješenje nigdje niste našli.

Tagovi:

Više članaka