Kako otvoriti paušalni obrt

Kako otvoriti paušalni obrt

Kako otvoriti paušalni obrt i što je to

Razmišljate o pokretanju vlastitog privatnog posla, ali niste sigurni o kojem bi obliku on trebao biti. Čuli ste za paušalni obrt, ali niste sigurni kako otvoriti paušalni obrt i što je to uopće? Ne brinite, u nastavku teksta vam donosimo odgovore na ta pitanja. Ukratko rečeno paušalni obrt je svaki onaj obrt koji plaća paušalni porez.

Drugim riječima, to je vrsta obrta kojoj je unaprijed određen iznos godišnjeg poreza, koji mora platiti, na temelju procjene novčanog prometa koji bi taj obrt trebao ostvariti u tekućoj godini. S obzirom na procijenjeni promet obrt se svrstava u odgovarajući porezni razred. No, da bi obrt zadržao status paušalnog, njegov promet ne smije prijeći 300. 000 kuna. Ako smatrate da će vaš obrt zaraditi više od navedenog iznosa ili jednostavno želite zarađivati više, onda paušalni obrt nije opcija za vaš privatni posao.

Kod otvaranja paušalnog obrta bitno se pridržavati zakona i savjeta obrtničke komore za paušalni obrt. Ako vam nakon ovog teksta ostanu određene nejasnoće o tome kako otvoriti paušalni obrt i što je to otiđite do najbliže obrtničke komore po dodatne informacije o tome.

Kako otvoriti paušalni obrt i koje su obveze

Nakon što ste saznali što je to paušalni porez, možda vam ostaje nepoznanica kako otvoriti paušalni obrt i koje su obveze tog istog paušalnog obrta. Prva i jedna od najbitnijih obveza je ta da svaki paušalni obrt mora voditi svoju knjigu prometa. Knjiga prometa je bitna jer se u njoj nalaze zapisi o svim računima koji su izdani i naplaćeni.

Obveza vođenja knjige prometa je propisana zakonom. Nadalje, ako zapošljavate određenu osobu morate o njegovom radu voditi evidenciju, također propisanu zakonom. Paušalni obrt mora za svaku isporučenu uslugu ili proizvod izdati valjani račun sa svim potrebnim podacima, zakonom propisanima. Račun mora biti izdan najmanje u dva primjerka, od kojih jedan ide kupcu, a drugi ostaje paušalnom obrtu za evidenciju.

Paušalni obrt je obvezan ispuniti poreznu prijavi i platiti izračunati porez. Ukoliko paušalni obrt u svom poslovanju zanemari jednu od navedenih obveza može biti sudski kažnjen. Obavezno saznajte sve o tome kako otvoriti paušalni obrt i koje su obveze kako bi mogli biti sigurni da vaš paušalni obrt posluje po svim propisima i pravilima.

Kako otvoriti paušalni obrt i koji su novčani nameti

Za kraj vam ostaje saznati kako otvoriti paušalni obrt i koji su novčani nameti pa puni informacija možete krenuti u otvaranje svog vlastitog paušalnog obrta. Kako je već spomenuto, glavni namet koji svaki paušalni obrt mora plaćati je porez. Porez za paušalne obrte je unaprijed određen i podijeljen je u pet skupina.

U prvoj skupini se nalaze obrti čiji godišnji dohodak ne premašuje 85. 000 kuna i ti obrti moraju platiti 1. 530 kuna poreza. Drugu skupinu sačinjavaju paušalni obrti čiji se dohodak kreće između 85. 001 i 115. 000 kuna i njihov je porez 2. 070 kuna. Treća skupina su paušalni obrti sa dohotkom između 115. 001 kuna i 149. 500 kuna, a njihov je porez 2. 691 kunu. Četvrta skupina su oni obrti sa dohotkom između 149. 501 i 230. 000 kuna, i oni moraju platiti poreza 4. 140 kuna. Zadnju skupinu čine paušalni obrti sa godišnjim dohotkom između 230. 001 i 300. 000 kuna, a njihov je porez 5. 400 kuna.

Osim paušalnog poreza svaki paušalni obrt, tj. vlasnik tog obrta mora plaćati i mjesečne doprinose o iznosu nešto malo manjem od 1. 400 kuna. Mjesečni doprinosi se odnose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Čitanjem ovog teksta saznati ćete sve o tome kako otvoriti paušalni obrt i koju su novčani nameti za njegovo poslovanje.

Tagovi:

Više članaka

Krediti u inozemstvu za hrvatske građane

Krediti u inozemstvu za hrvatske građane

Fluktuacije i ekonomske migracije su glavno obilježje današnjeg vremena, pa je tako mnogo hrvatskih građana cijeli radni vijek u inozemstvu, ali u Hrvatskoj nisu ništa izgradili. Krediti

Sms kredit slovenija

Sms kredit slovenija

Ako imate pametni telefon, ma gdje vas zatekle iznenadne novčane poteškoće možete ih riješiti običnim sms-om. Sms kredit slovenija, napravite na kreditnom kalkulatoru ogledni izračun, po

Zajam novca odmah

Zajam novca odmah

Skoro da nema osobe, ma kako imućna ili manje imućna bila koja se nije u nekom trenutku, u nekoj neprilici da treba brzu posudbu novca za neku konkretnu situaciju ili potrebu. U teškim vremenim