Kako premjestiti maslinu

Kako premjestiti maslinu

Kako premjestiti maslinu i u kojem godišnjem dobu

Prije no što istražite kako premjestiti maslinu, potrebno je istražiti u kojem točno dobu ju se može premjestiti. Ako se stablo masline u vrtu nalazi na pogrešnom mjestu i treba je premjestiti. Zimzelena je i smještena je na sjevernoj strani vrta, tako da će zimi stvarati hlad. Također blokira pristup sa strane kuće. Stablo bi se moglo izvaditi, ali je prekrasno i lako se može premjestiti. Zapravo ga treba premjestiti samo nekoliko metara do mjesta gdje se osunčava, imat će dovoljno prostora za rast, neće zasjeniti susjedne biljke, a zastit će ogradu, šupu, a također će pružiti privatnost od susjeda. Prva stvar je orezati stablo na upravljivu veličinu. Mnogo zimzelenog grmlja i drveća može se premjestiti u vrijeme je jeseni. Hladi se i biljke nemaju takav stres kao ljeti, ali tlo je još uvijek dovoljno toplo da se korijenje oporavi i raste. Ako se to radi zimi, kao što je slučaj s listopadnim drvećem i grmljem, korijenje zapravo može istrunuti. Razlozi da se maslina zadrži uključuju da je to cijepljeni primjerak, a ne sadnica, tako da možete očekivati ​​bolje voće. U prošlosti je također pravilno orezivan, tako da ima dobar okvir. Dakle, ljeto je stresnije razdoblje za stablo i trebalo bi se konkretno, ako je moguće, izbjeći za premještanje masline, a jesen bi bila idealno godišnje doba. Nastavite čitati kako biste saznali kako premjestiti maslinu.

Kako premjestiti maslinu i koji je točan postupak

Pa evo kako premjestiti maslinu. Započnite sa određivanjem veličinu korijenske zone. Linijom lopate prepoznajte vanjske rubove korijenske kuglice u odnosu na veličinu stabla. Promjer rezultirajućeg kruga upotrijebite kao vodilju prema veličini rupe koja vam treba na novom mjestu. Izmjerite udaljenost od linije tla do dna korijenove kuglice kako biste znali koliko duboko i široko kopati. Nadalje, iskopajte i otkinite korijenje. Iskopajte rov oko vanjskog ruba linije korijenskog područja. Ako naiđete na veliko korijenje, upotrijebite oštre rezače ili pilu kako biste ih čisto odsjekli sa strane i ispod korijenske korice. Primijetite da kora drveta mijenja boju na liniji tla – ona vam je vodič za dubinu ponovne sadnje. Izmjerite od ove linije do dna korijenske kuglice kako biste dobili minimalnu dubinu vaše nove rupe. Napokon dolazimo do konkretnog koraka kako premjestiti maslinu.

Premjestite stablo. Kad je korijenska kugla potpuno slobodna, spremni ste premjestiti stablo iz izvorne rupe. To se može učiniti s čistom radnom snagom ili unajmljenom opremom. Za veće teže drveće unajmite lokalnu dizalicu koja će sigurno i sigurno podići i prevesti na novo mjesto. Kad ga oslobodite, pažljivo podignite drvo iz rupe. Zasadite stablo. Obavezno postavite svoje maslinovo drvo na istu razinu na novom mjestu kao na staroj. Prilagodite dubinu rupe tako da se linija kore poravna sa susjednom ocjenom tla. Ispravite stablo pod istim kutom i usmjerenom orijentacijom kao prije. Utapajte zemlju dok ga ispunjavate radi stabilnosti i skupljanja zračnih džepova.

Dizalica lako premješta stablo u novu rupu za sadnju kako bi ostala vertikalna tijekom zatrpavanja i postavljanja korijenja. Stvorite veliki sliv i navodnjavanje. Vodni bazen razumne veličine imat će podignute rubove berme od 6 do 12 centimetara visine, izrađene od lijevog materijala za zasipanje. Za presađivanje je potrebno puno vode da bi se napunio takav bazen. To mu omogućuje da se polako provlači dolje u korijenovu kuglu i okolno zatrpavanje gdje se stvaraju novi korijeni. Održavajte ovo područje bazena vlažnim, ali ne i mokrim tijekom vrućih mjeseci nakon presađivanja za najbolje rezultate.

Kako premjestiti maslinu uz pomoć malih trikova

Izlijte bilo koju vodu koja dopire i pada niz dno prije nego što premjestite stablo. Nakon rezidbe oko stabla iskopajte opkop i dobro natopite korijenje. Stvarno ih poplavite. Kad je tlo natopljeno, vrijeme je da se izlože glavni korijeni kako bi se mogli rezati. To može biti naporan posao, ovisno o veličini stabla. Na sreću, korijen masline nije velik pa način kako premjestiti maslinu nosi određeni značaj te biste trebali pripaziti da ne oštetite korijen. Nakon što su površinski korijeni izrezani, gurnite lopatu ispod korijenove kuglice i razrežite sve dublje korijene. Dodatna snaga partnera uvijek će vam dobro doći. Prilikom premještanja biljke puno tla zapravo otpada od korijena. To se često događa u pijesku, ali svejedno bi trebalo biti u redu. Na težem tlu korijenska kugla treba ostati netaknuta, osobito kad je mokra.

Posljednje što je potrebno prije izvlačenja iz rupe je označiti sjevernu, bočnu stranu stabla. Ovo je važno. Iskušenje je preurediti drvo u novu rupu kako biste ga pokušali uravnotežiti, tako da hlad stavite prema suncu. Ali problem može biti u tome što kora može izgorjeti na suncu. Važno je označiti ga i staviti u istu orijentaciju. Također je vitalno dobro korijenskoj kuglici, kad je zasađena u novu rupu, kako biste isprali sve zračne džepove oko korijenja. To je važno, inače će postojeći i novi korijeni isušiti kad udari u zračne džepove. Nemojte dodavati gnojivo u rupu prije sadnje stabla. Ovo je također važno. Ako presađenim biljkama dodate previše dušika, prisiljavate ih na novi rast, a to biljku naglašava. Dakle, s pjeskovitim tlom nanesite samo mineralno gnojivo za usporeno oslobađanje da se polako ispire. Također smo dodali pola tuceta gomila ovčjeg gnoja, puno organske tvari, ali s malo dušika, ravno u rupu, a zatim malčirano običnom slamom. Sve to dobro zalijte.

Presađivanje je prilično traumatično iskustvo za grm ili drvo, ali ako pazite na njega, bit će sasvim u redu pa je bitno da slijedite korake kako premjestiti maslinu. Veća stabla maslina ili ona na područjima s jakim vjetrom mogu zahtijevati žice za kolce ili spojnice koje su usidrene izvan zone korijena u neometanom tlu. Puhanje je ozbiljan problem dok se ne stvore korijeni za učvršćivanje koji drže tako teško drvo.

Tagovi:

Više članaka