Kako prepoznati pravi med

Kako prepoznati pravi med

Kako prepoznati pravi med testovima kod kuće

Med je bez masti, kolesterola, natrija i ta se tekućina s pravom naziva prirodnim slatkim nektarom. Slatka, ljepljiva gusta tekućina za nas nije ništa manje od eliksira. Ali, ako planirate ulagati u med kako biste se prebacili na zdraviji način života, prvo morate znati kako prepoznati pravi med i provjeriti njegovu čistoću prije kupnje. Da, dobro ste pročitali. Nastavite čitati dalje kako biste saznali kako prepoznati pravi med testovima kod kuće.

Testom palca, nanesite malu količinu meda na palac, provjerite prosipa li se kao i bilo koja druga tekućina, ako jest, vaš med nije autentičan. Med bi trebao biti gust i ne kaplje. Vodnim testom, dakle, u čašu vode stavite žlicu meda, ako se vaš med otapa u vodi, onda je lažan. Čisti med ima gustu teksturu koja će se smjestiti na dnu šalice ili čaše. Test octa: Pomiješajte nekoliko kapi meda u octenoj vodi, ako se smjesa počne pjeniti, vaš je med lažan. Med ostaje neizgoren. Da biste isprobali test topline, umočite šibicu u med i upalite. Ako izgori, tada je vaš med lažan.

Zapravo razliku možete uočiti i golim okom. Čisti med ima izrazitu slatkastu aromu, a sirovi med kad ga konzumirate ostavlja trnce u grlu.

Kako prepoznati pravi med i gdje ga kupiti

Kako prepoznati pravi med i gdje ga kupiti? Ako ga ne kupujete izravno od pčelara, možda je neodoljivo odlučiti između različitih marki i sorti dostupnih na tržištu. Procjenjuje se da gotovo tri četvrtine meda koji se prodaje u nekim američkim trgovinama, diskontnim klubovima i velikim trgovcima na malo zapravo nije med. To je prerađeni proizvod koji je lišen peludi, hranjivih sastojaka, enzima i vitamina. U staklenci je ostao samo zaslađeni sirup. Uznemirujuće, neki proizvođači čak dodaju umjetna sladila i kukuruzni sirup kako bi “med” pojeftinio razrjeđivanjem izvornog proizvoda. Također postoji rizik da možda kupujete lažni med koji sadrži pesticide, antibiotike i druge onečišćenja koji je ilegalno uvezen iz Kine.

Srećom, postoje četiri jednostavna testa koja se mogu obaviti kod kuće kako biste se uvjerili da je proizvod koji ste kupili stvarno med. Nadalje, obavezno pročitajte etiketu o tome odakle je med došao, a ne odakle je punjen u boce – jer nesavjesni proizvođači pokušavaju zavarati potrošače tvrdeći da je njihov med punjen u boce u Sjedinjenim Državama i ne spominjući odakle je izvorno dobiven. Puno je prekrasnih medova iz cijelog svijeta, a kupnja ovih butik marki u specijaliziranim trgovinama i gurmanskim mrežnim trgovcima nije problem. Samo saznajte izvor i znat ćete kako prepoznati pravi med.

Kako prepoznati pravi med u usporedbi sa “lažnim”

Med je poznat po zdravstvenim blagodatima, pun hranjivih sastojaka, antioksidansa i pomaže tijelu u mnogim važnim procesima. Međutim, lažni med je nešto što se često može naći, što znači da je važno razumjeti razlike prije kupnje. Kako prepoznati pravi med i razlikovati ga od lažnog? Da biste uživali u blagodatima dobivenim medom, važno je znati podrijetlo. Bez tog znanja možete kupiti proizvode loše kvalitete, a mnogi supermarketi prodaju lažni i nečisti med, vrlo različit od onoga što pčele proizvode. Mnoge su tvrtke iskoristile sve veću popularnost meda, prodajući lažni med koji nema iste prednosti, što čini važnije nego ikad prije znati razlike.

Pravi med je čisti med koji bi trebao dolaziti izravno od pčela, a ne iz tvornice. Često ga u trgovinama nazivaju ‘organskim’ ili ‘prirodnim’ medom, čisti med proizvode pčele, a organski med stvaraju pčele hranjene organski uzgojenim cvijećem.

Lažni med je izmijenjen, no gotovo je nemoguće razlikovati od pravog meda u pakiranju. Postoji mnogo načina kako uočiti lažni med, pazeći da koristite samo pravi, čisti med koji je najbolji za vas. Evo 13 stvari na koje morate paziti prilikom utvrđivanja je li med lažan ili ne:

Pravi med nije ljepljiv ako ga trljate među prstima, no lažni med je ljepljiv zbog zaslađivača dodanih u njegovom stvaranju. Ovu je razliku lako testirati i vrlo je uočljiva. Način na koji ćete znati kako prepoznati pravi med je da je on prilično guste teksture, treba mu vremena da se premjesti, dok je lažni med vrlo tekuć i brzo se razlijeva, kreće i putuje. Najbolji način da to testirate je da vidite koliko je potrebno putovanju s jedne strane staklenke meda na drugu, ili da je stavite na prst i vidite da li vam istječe ravno. Pravi med ima blagi i često cvjetni miris. Ovaj se miris može mijenjati zagrijavanjem i hlađenjem, međutim lažni med često uopće nema miris ili može imati kiselkast miris.

Tagovi:

Više članaka