Kako se igra mlin

Kako se igra mlin

Kako se igra mlin te postavljanje ploče i pomicanje figura

Pobjeđujete u društvenoj igri ako je protivniku preostalo samo dva kamena ili ako se ne može pomaknuti. U igri postoje tri faze (jedna faza postavljanja i dvije faze premještanja). U svakoj fazi možete ući u prednost ako napravite tri u nizu (vodoravno ili okomito), to se naziva ‘mlin’. Ako formirate mlin, morate uhvatiti suprotan kamen po vašem izboru (osim kada je ovaj kamen dio mlinice, a vaš protivnik ima drugo kamenje koje nije dio mlina). Mlin je jedna od najstarijih društvenih igara koja je u Europi poznata pod različitim imenima: Nine Men Morris, Mühle, Molenspel i Merrelles. Da biste saznali kako se igra mlin, prvo morate pravilno postaviti ploču. U prvom dijelu igre svaki od igrača stavlja igrače po jedan kamen na presjek vodoravne i okomite crte. Ova faza završava kada je svaki igrač stavio svojih 9 kamena.

Kad su oba igrača položila sve svoje kamenje na bord, započinje druga faza. Kad dođete na red, morate jedan od svojih kamena premjestiti na susjedno slobodno mjesto (duž crte). Ako oblikujete mlin, morate ukloniti suprotni kamen s ploče. Treća faza započinje kada igraču preostaju samo 3 kamena. Taj igrač smije premjestiti svoje kamenje na bilo koje mjesto na ploči umjesto na samo susjedno mjesto. Kada oba igrača imaju po 3 kamena, oba to mogu učiniti. Uspješno ste otkrili kako se igra mlin ako su vašem protivniku ostala samo 2 kamena. Pobjeđujete u igri tako što ćete osvojiti 7 protivničkih kamena (dakle, protivniku su ostala samo 2 kamena) ili ako vaš protivnik nema pravni potez.

Kako se igra mlin i koje su strategije i potezi bitni

Osnovni cilj mlina je napraviti “mlinove” – ​​okomite ili vodoravne crte od tri u nizu. Svaki put kad se to postigne, uklanja se protivnički komad, čiji je opći cilj smanjiti broj protivničkih komada na manje od tri ili učiniti protivnika nesposobnim za igru. Za početak ploča je prazna. Kako se igra mlin pomoću strategija? Na ploči su četiri mjesta sa 4 susjedna mjesta (u srednjem prstenu), oni su važni i trebali biste ih dobiti barem dva. U potezu 4 ili 5, bijeli uvijek mogu napraviti mlin, ali crni postavlja posljednji kamen, što bi to trebalo nadoknaditi. Taktika je važnija u među igrama pa tako i pri učenju kako se igra mlin. Kada formirate mlin, pomaknite jedan od mlinskih kamena i ponovno napravite mlin na sljedećem zavoju, a dobit ćete po jedno hvatanje na svaka 2 zavoja. Još je bolja konstrukcija gdje kamen iz mlina premještate izravno u novi mlin. Ovaj kamen će zarobiti svaki zavoj.

Neke društvene igre neće imati pobjednika, završavaju neriješeno. Na primjer, izvlači se većina 4 protiv 3 završne igre. Tada možete ponuditi izvlačenje. Službeno se igra izvlači ako: oba se igrača slažu da će remizirati, ako se ista pozicija dogodi tri puta u igri, ako se tijekom 50 poteza ne stvori mlin.

Kako se igra mlin i koje varijacije postoje

Nakon što ste saznali kako se igra mlin, evo i nekih varijacija. Igrač baca novčić da odluči tko će igrati bijelo – bijeli se prvo kreće i kao rezultat ima malu prednost. Igra se odvija u dvije faze. Za početak, igrači naizmjence igraju komadić svoje boje na bilo kojoj nezauzetoj točki dok se ne odigra svih osamnaest komada. Nakon toga, igra se nastavlja naizmjenično, ali svaki se okret sastoji od igrača koji pomiče jedan komad duž crte do susjedne točke. Tijekom obje ove faze, kad god igrač postigne mlin, taj igrač odmah uklanja s ploče jedan komad koji pripada protivniku koji nije dio mlina. Ako svi protivnički komadi tvore mlinove, tada se pravi iznimka i igrač smije ukloniti bilo koji komad. Tek nakon formiranja mlina komad se uhvati, ali igrač će često slomiti mlin premještajući komad iz njega, a zatim, u sljedećem zavoju, ponovno reproducirati komad, formirajući tako novi mlin i hvatajući još jedan komad.

Ponekad se igra “divlje” pravilo kada se igrač smanji na samo tri dijela, takvo što je rijetko zapisano u uputama kako se igra mlin. U ovom slučaju, bilo kojem igraču s preostala samo tri komada dozvoljeno je kretanje s bilo koje točke na bilo koju drugu točku na ploči bez obzira na linije ili je li odredište u blizini. Alternativni raspored ploča Merels koristio se tijekom stoljeća. Jedan uobičajeni uzorak dodaje četiri dodatne dijagonalne crte na osnovnu ploču koja je gore opisana, a linije se povlače od uglova unutarnjeg kvadrata do uglova vanjskog kvadrata. Komadi se mogu premještati i izrađivati ​​mlinovi duž ovih dodatnih linija na uobičajeni način.

Tagovi:

Više članaka