Kako se obračunava kamata na kredite

Kako se obračunava kamata na kredite

Zatražite kreditAKCIJA! BESPLATAN kredit za NOVE korisnike do 400 € sa rokom otplate do 30 dana. Bez naknada, jamca i skrivenih troškova. Posudiš 400 € - vratiš 400 €

Koji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se obračunava kamata na kredite fiksna ili promjenjiva kamata

U postupku ste dizanja kredita i nije vam baš jasno kako se obračunava kamata na kredite, te koja je razlika između fiksnih kamata i promjenjivih kamata na kredite. U svakom slučaju najbolje je da se posavjetujete sa svojim osobnim bankarom ili sa referentom banke kod koje dižete kredit.

Objasnit će vam da da se fiksne kamate tokom otplate ne mijenjaju, a promjenjive kamate se tokom otplatnog period mijenjaju u skladu sa tržišnim kretanjima. Kako se obračunava kamata na kredite ima svoj točan način obračunavanja i to nije jednostavan kamatni račun. No, u tom obračunu su banke stručnjaci, uz upotrebu EKS efektivne kamatne stope dobiva se kamatni račun kojim se obračunavaju kamate na kredite.

Ovisno o periodu, odnosno roku otplate ovisit će i obračun kamata na vaš kredit jer duljina otplate utječe na izračun kamata, zapravo nominalni iznos kamata. Nominalni iznos kamata je ukupan iznos kamata, iznos novca koji ćete platiti za posuđivanje novca nakon otplate i glavnice i kamate.

Kako se obračunava kamata na kredite tokom otplate

Kako se obračunava kamata na kredite u otplatnom planu predočit će vam banka kada vam daje sve uvjete pa tako i otplatni plan. Kako se obračunava kamata na kredite znači ne predstavlja jednostavni kamatni račun na način da se uzme glavnica pa se obračunava kamata za određeni period.

Banke će obračunavati kamatnu stopu po principu da u prvom dijelu otplate kredita u iznosu rate najviše otplatite kamatu, a tek pri drugom kraju otplatnog plana otplaćujete glavnicu. To znači da ćete u prvom dijelu otplatnog plana više plaćati kamatu a manje glavnicu, dok ćete kasnije iznos rate biti sastavljane veći dio od glavnice a manji dio od kamate.

Razlog tome je da se kamate na kredite obračunavaju svaka rata prema glavnici u odnosu na preostali period otplate. tokom vremena ta se kamata smanjuje kako se u iznos rate uključuje i glavnica pa u drugom dijelu otplate već ste dio glavnice otplatili pa je i baza za obračun preostale kamate, odnosno glavnica, dug manji te će i iznos kamate u drugom dijelu otplate biti manji.

Kako se obračunava kamata na kredite i efektivna kamatna stopa

Da biste razumjeli kako se obračunava kamata na kredite trebate razlikovati nominalnu kamatnu stopu i efektivnu kamatnu stopu. Nominalna kamatna stopa je kamatna stopa koja se koristi za izračun otplatnog plana u odnosu na iznos glavnice i otplatnog roka. Pomoću nje se izračunava iznos mjesečnog ili kvartalnog anuiteta. Ona može biti fiksna ili promjenjiva kako smo već i napomenuli.

Efektivna kamatna stopa je zapravo odraz svih troškova kredita, sadašnje, ali i buduće troškove kredita. Zapravo se računa kao godišnji postotak koji se odnosi na ukupan iznos kredita. HNB je točno odredila kako se računa efektivna kamatna stopa (EKS) i sve banke je moraju izračunavati na taj propisani način.

Brzi zajmovi imaju jednak način obračuna nominalne kamatne stope i EKS. Zapravo EKS služi kao univerzalna kamatna stopa pomoću koje klijenti mogu uspoređivati uvjete kreditiranja između banaka. No, kako se obračunava kamata na kredite i kakav utjecaj EKS ima na obračun najbolje će vam objasniti vaš osobni bankar ili referent u banci sa kojim ćete dogovarati uvjete kreditiranja.

Tagovi:

Više članaka

Kako izabrati najboljeg kreditnog posrednika?

Kako izabrati najboljeg kreditnog posrednika?

Kada se odlučite za uzimanje kredita, važno je pronaći najboljeg kreditnog posrednika koji će vam pomoći u procesu. No, kako izabrati najboljeg kreditnog posrednika? U ovom članku, pružit ćemo vam sav

Koliko gotovine trebam držati u banci

Koliko gotovine trebam držati u banci

Pitate se da li je banka najbolje mjesto gdje vaša gotovina treba biti? Odgovor je vrlo jasan, najsigurnije mjesto za vašu gotovinu je banka. Iako nećete dobiti velike kamate na svoj nov

Koliko biste trebali uštedjeti svaki mjesec

Koliko biste trebali uštedjeti svaki mjesec

Htjeli biste uštedjeti nešto novaca i znate zašto vam štednja treba, imate cilj koji želite ostvariti. Na primjer želite uštedjeti novac za neko putovanje o kojem razmišljate već neko vrijeme no nikak