Kako su nastali znakovi horoskopa

Kako su nastali znakovi horoskopa

Znakovi horoskopa su nastali iz grčkih mitova i legendi

Sve je počelo sa starim Grcima, pa se vjeruje da je i astrologija njihov dužnik. Prema vjerovanju znakovi horoskopa su nastali iz grčkih mitova i legendi. Ovan je najvjerojatnije nastao iz legende o zlatnom runu, iako se i neke druge legende dovode u vezi s njim. Bik svoje ime vuče iz legende o Europi. Blizanci duguju svoje ime mitskim blizancima koje je rodila Leda, Zeusova ljubavnica a zvali su se Kastor i Poluks, u svim mitovima Zeus je odigrao glavnu ulogu.

Rak je bio mitsko čudovište koje je napalo Herkula, Zeusovog izvanbračnog sina, a kada ga je junak pobijedio i ubio. Božica Hera ga je uzdigla u nebo. Slično je i Lav uzdignut u nebo i onda se pridružio, zahvaljujući istim protagonistima postali su znakovi horoskopa. Djevica se vezuje uz nekoliko legendi, o božici Demetri, pa jednoj legendi po kojoj je kćer titana ili vinarova kćer. Svaki znak ima svoju legendu, a neki i više od jednog izvora.

Znakovi horoskopa kao vodič kroz grčku mitologiju

Vaga se isto povezuje uz dva grčka božanstva, po jednom mitu bila je znak boga Hermesa, po drugima znak božice Temide koja je odmjeravala kazne prema težini učinjene nepravde. Škorpion skriva kompleksnu priču o lovcu Orionu, božici Artemidi, bogu Apolonu i tragičnoj pogibiji, Artemida je u nebo podigla lovca (Orion), a Apolon je uzvisio škorpiona, ubojicu Oriona. I ako ne poznajete grčke legende i mitove, znakovi horoskopa kao vodič kroz grčku mitologiju sjajno funkcioniraju.

Strijelac je prava epska drama između junaka i bogova. Prometej je ukrao vatru i dao je ljudima, Zeus se naljutio i kaznio ga prikivanjem na stijenu da mi orlovi kljucaju jetru, smilovao mu se Hiron, lovac koji se ranio u nogu, a bio je besmrtan, pa je zajedno s Heraklom pronašao i zamijenio, što je smekšalo Zeusa koji ga je oslobodio i uzdigao na nebo. Jarac duguje svoje ime dvjema legendama, onoj o Zeusovom rođenju i legendi o bogu Panu, znakovi zodijaka imaju impresivnu pretpovijest.

Neki znakovi zodijaka podsjećaju na biblijske priče

Vodenjak je možda dužan svoju simboliku Ganimedu kojeg je Zeus doveo na Olimp da bogovima toči vino, ali pošto vino nije voda, vjerojatnije je ime dobio po legendi u kojoj je Zeus poslao potop na zemlju da kazni ljude za za zlo i nepravde, ali je kasnije povukao kaznu i u nebo uzdignuo zviježđe vodenjaka. Legenda podsjeća na biblijsku priču o Općem potopu i Noi. Dakle, znakovi zodijaka podsjećaju na neke biblijske priče.

Ribe se kao i škorpion vezuju uz nekoliko različitih mitova i legendi. Protagonistica prve priče je božica Afrodita, koja se pretvara u ribu da bi se sakrila od Titana, u drugoj priči ona i njezin sin Kupid se bježeći od Titana koji ih progone, bacaju u vodu i pretvaraju u dvije ribe koje božica poslije uzvisi u nebo. Treća priča je o velikoj ljubavi Galatee i Akida koji bježe u vodu od zlog Kiklopa i također se pretvaraju u ribe. Svi horoskopski znakovi duguju grčkim mitovima.
Tagovi:

Više članaka