Koliko često mjenjati posao

Koliko često mjenjati posao

Koliko često mjenjati posao i zašto mjenjati posao?

Često mijenjanje posla više nema stigmu koju je nekada imalo. Sve rjeđe se događaju situacije gdje radnici trpe loše radne uvjete samo kako bi mogli imati u redu plaću. Postavlja se pitanje koliko trebate ostati na jednom radnom mjestu, točnije poslu? Riječ je o veoma složenoj jednadžbi, ali isto tako ostanak na radnom mjestu kojeg ste se zasitili vam neće donijeti ništa pozitivnog. U početku je najbolje preuzeti inicijativu i vidjeti koje su vaše trenutne mogućnosti. Koliko često mjenjati posao i zašto mijenjati posao?

Mnogi danas mijenjaju posao svakih godinu ili dvije, razlog je taj što ne postoji ta određena stigma kao nekada. Davno iza nas su dani kada se ostajalo kod jednog poslodavca desetljećima. Zašto opće mijenjati posao? Pitanje je zapravo zašto ne ako vam se negdje pružaju bolji uvjeti rada. Nitko od nas ne bi trebao raditi posao koji nije adekvatan za nas same, ili posao gdje nas se iskorištava. I dok je navedeno sasvim normalno, morate znati i lošu stranu navedenog. Kada se zapošljavate kod novog poslodavca sigurno ćete dobiti pitanje zašto često mijenjate posao i koji je razlog tome.

Većina poslodavaca danas traži dugoročne radnike, a ako vam je životopis prepun promijenjenih firmi tada postoji mogućnost da ćete zapravo sve teže i teže pronalaziti buduće poslodavce. Budite spremi na to da odgovor poput “Moj posao u prijašnjoj firmi me nije ispunjavao” ili nešto slično neće uvijek prolaziti. Koliko često mjenjati posao na kraju? Poželjno bi bilo što rjeđe ako pitate poslodavce.

Koliko često mjenjati posao i koliko ostati na jednom poslu?

U nekom idealnom scenariju trebali bi pokušati ostati na poslu barem dvije godine. Morate biti svjesni da je poslodavcima potrebno vrijeme kao i novac da pronađu svog idealnog radnika, osobito ako uzmete u obzir ulaganja u njega i samu obuku, kao i zapošljavanje. Osim navedenog, veliki problem vam mogu predstaviti i osobe iz kadrovskog odjela koje bi se mogle dvojiti oko toga da vas se zaposli jer imate puno promijenjenih radnih mjesta. Mnogi budući poslodavci zaista čitaju životopise i iz njih zapravo žele stvoriti dojam o vama samima, o tome koji su vaši ciljevi u budućoj karijeri i da li vas vide na nekoj radnoj poziciji ili ne.

Naravno, ako ste suočeni s užasnim šefom i kolegama i ako vam je jednostavno stres prevelik, tada je normalno da ćete posao promijeniti što prije. Zapravo idealan odgovor na pitanje koliko često mjenjati posao je dok ne pronađete onaj koji vam odgovara po svemu, a to je ponekad zaista pothvat. Tema koliko često mjenjati posao je svakako interesantna, jer ona sa sobom povlači mnoge bitne faktore za daljnji razvoj karijere određene osobe. Znamo kako nisu svi poslodavci isti i kako će se na drugačiji način gledati često mijenjanje poslova.

Koliko često mjenjati posao i kako izgraditi karijeru?

Kada često mijenjate posao vi možete steći dojam kako s time stječete više iskustva i kako je to građenje karijere. Nažalost, poslodavci ovo neće gledati na jednak način. Zapitajte se kako je do sada izgledala vaša karijera u poslu i da li ju zapravo imate? Većina poslodavaca danas žele ljude koji su radili na jednom radnom mjestu preko dvije godine, jer to je pokazivatelj da postoji određena razina postojanosti. Pitanje koliko često mjenjati posao će također ovisiti i o industriji u kojoj se zapošljavate.

Također izgledi za pronalaskom novog posla mogu vam se bitno smanjiti ako ste trenutno nezaposleni a imate pun životopis. Većina poslodavaca će više cijeniti osobu koja se želi maknuti s jednog posla na drugi radi boljih radnih uvjeta. Bitan faktor u svemu navedenom su također i vaše godine. Poslodavci su često blaži prema mlađim ljudima koji su tek krenuli u svijet zaposlenja i koji se još pronalaze, nego onima koji imaju već neke godine. Kako ostaviti pozitivan dojam na poslodavca ako ste često mijenjali poslove?

Krenite s opisom što ste sve naučili u dosadašnjem radnom iskustvu. Recite kako vam je svaki posao do sad na neki način pomogao da shvatite u kojem smjeru želite graditi svoju karijeru. Fokusirajte se na pozitivne strane vašeg svakog posla do sad, i navedite razlog zašto niste ostali iako ste možda i htjeli. Za kraj preusmjerite razgovor na to kako želite da vaša budućnost u poslu izgleda. Koliko često mjenjati posao je tema koju će svaki posloprimac kao i poslodavac gledati drugačije.

Tagovi:

Više članaka