Koliko se čeka isplata prve mirovine

Koliko se čeka isplata prve mirovine

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliko se čeka isplata prve mirovine zakonski rok

Koliko se čeka isplata prve mirovine propisano je zakonom i to u roku od maksimalno 60 dana. Međutim, u praksi se nerijetko dešava da veliki broj novih umirovljenika čeka na isplatu prve mirovine i dulje od zakonom propisanog roka.

Zakonski ukoliko Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne može izdati konačno rješenje za isplatu mirovine mora izdati privremeno rješenje za mirovinu. Ukoliko vam prestane radni odnosi i predali ste svu potrebnu dokumentaciju za mirovinu, ukoliko ne dobijete konačno ili barem privremeno rješenje nećete imati primanja u u tom prelaznom periodu. Zato je potrebno da vrlo rano predate potrebnu dokumentaciju.

Prema privremnom rješenju zapravo se isplaćuje akontacija mirovine i kada dobijete konačno rješenje tek ćete tada imati finalnu odluku o visini svoje mirovine.

Nerijetko se dešava da budući umirovljenici dok čekaju ili konačno ili privremeno rješenje su prisiljeni prijavljivati se na zavod za zapošljavanje kako bi imali barem nakakva primanja do prve isplate. Koliko se čeka isplata prve mirovine uvelike ovisi gdje ste ostvarili svoj staž i po kojoj osnovi ste radili.

Koliko se čeka isplata prve mirovine ako ste bili obrtnik ili slobodna profesija

Koliko se čeka isplata prve mirovine ako ste svoj staž odradili kao obrtnik ili neka od slobodnih profesija posebna je kategorija. Naime, i obrtnici i slobodne profesije tokom svog radnog vijeka samostalno uplaćuju doprinose i poreze u državni proračun.

Dešava se da osobe koji su bili obrtnici i slobodni profesionalci čekaju duže nego osobe koji svoj staž odradili u nekoj tvrtki. Potrebno je dosta vremena da porezna uprava provjeri i pošalje potvrdu mirovinskom zavodu da su svi doprinosi i porezi (uključivo i prirezi) uredno plaćeni.

Pogotovo ako obrtnik i slobodni profesionalci predaju zahtjev za mirovinom početkom godine, tada čekaju duže. Zašto? Vrlo jednostavno, tek u veljači ili u ožujku se objavljuje visina prosječne plaće za prethodnu godinu. A upravo visina prosječne plaće za prethodnu godinu je mirovinskom zavodu bitna za izradu kalkulacije vaše mirovine i potrebno je da bi se kompletiralo vaše rješenje za mirovinu.

Koliko se čeka isplata prve mirovine za obrtnike i slobodne profesije dakle ovisi o vašim redovnim uplatama, o tome koliko je porezna uprava brza u dostavljanju potvrde, ali i o trenutku u godini kada predajete zahtjev za mirovinom.

Koliko se čeka isplata prve mirovine ako ste radili u inozemstvu

Koliko se čeka isplata prve mirovine ako ste radili u inozemstvu ovisi o više utjecaja. Moguće je da ste samo dio staža radili u inozemstvu, ostatak kao obrtnik ili se bavili slobodnom profesijom. Kako smo već opisali koje poteškoće se mogu pojaviti kod ostvarivanja prava na mirovinu temeljem rada kao obrtnik ili slobodne profesije, dodatno se može zakomplicirati ukoliko ste radili u inozemstvu.

Postoje zemlje u koje naši građani već tradicionalno odlaze na inozemni rad kao što su Njemačka, Austrija i Švedska. Kod ovih zemalja već postoji ustaljeni protok informacija između mirovinskog naše zemlje i mirovinskog tih zemalja.

Međutim, postoje zemlje kod kojih se dokumentacija čeka ponekad i više od godinu dana. To su zemlje bivše Jugoslavije, naročito Srbije koja pokriva i Kosovo, Francuska, Italija i Velika Britanija. Naš zavod za mirovinsko ne može donijeti ni konačno ni privremeno rješenje sve dok ne dobije podatke od inozemnih zavoda za mirovinsko.

Koliko se čeka isplata prve mirovine ako ste staž ostvarili u potpunosti ili djelomično u inozemstvu dakle uvelike ovisi koliko brzo će podaci o visini vaših inozemnih primanja stići u naš zavod za mirovinsko.

Tagovi:

Više članaka

Kako dobiti zajam za kupnju automobila?

Kako dobiti zajam za kupnju automobila?

Prvi korak u procesu dobivanja zajma za kupnju automobila jest procjena vaših financijskih mogućnosti. Prije nego što se odlučite za zajam, preporučljivo je napraviti detaljan pregled svojih prihoda i