Recept za tortilje

Recept za tortilje

Recept za tortilje i koje ulje ili mast koristiti

Španjolci su svinjetinu uveli u Meksiko i brzo su je preuzeli, koristeći sve dijelove životinje. Svinjska mast postala je masnoća izbora jer je bila lako dostupna i ima jak okus. To je najviše utjecalo na recept za tortilje.

Ako ne možete koristiti mast, uzmite slabiju verziju masnoće od povrća kao zamjenu. Svinjska mast i ulje su čvrsti na sobnoj temperaturi pa su zamjenjivi u vašem receptu za tortilju, i za razliku od maslaca, u ulju nema sadržaja vode, što bi utjecalo na vaš omjer masti i brašna. Isto vrijedi i za biljno ulje – ili druge masti koje su tekuće na sobnoj temperaturi – kad počnete koristiti tekuću masnoću, ona vam remeti omjere u vašem receptu za tortilju.

S drugim masnoćama možete postići dobre rezultate, ali stvarno morate znati što radite. Prvo provjerite radite li s ispravnim omjerom brašna i masti, to možete učiniti na kuhaj.hr. Masnoća ima puno veze s time da se tortilja pravilno napuhne pri pečenju. Pratite ove savjete i imat ćete najbolji recept za tortilje i tijesto.

Recept za tortilje i kako se radi smjesa za tijesto

Dakle, prvo pomiješate brašno i sol s mašću – najbolje to raditi ručno – dok konzistencija ne bude poput krupnog pijeska. Zatim dodate vruću, ali ne i vrelu vodu. Želite da tijesto bude na ljepljivoj strani. Ako ga obrađujete rukama, trebao bi se osjećati gotovo previše ljepljivo – gotovo neugodno. A onda samo želite raditi dok tijesto ne postane homogeno – ovo nije pizza ili pita, nije tijesto s kvascem; zapravo ne želite razvijati gluten kada je u pitanju recept za tortilje.

Kad se pomiješa, pokrijte ga i pustite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi. To pšenici daje vrijeme da se potpuno hidratizira, tako da kada krenete razvaljati, tortilje neće biti toliko ljepljive, što i želite za svoje tortilje. Zatim ostavite kuglice tijesta da se odmore, prekrivene plastikom tako da ne tvore kožu, barem 20 minuta prije nego što ih počnete razvaljati.

U sjevernom Meksiku, devet puta od deset, vidjet ćete ih jako, jako tanko razvaljane – a oni su kraljevi za recept za tortilje od brašna. Postoji puno tortilja koje se razlikuju u debljini. Većina tortilja koje kupujete u trgovinama mješovitom robom na debljoj strani. Ali, dobra tortilja od brašna je kada je gotovo jedva možete vidjeti. Kad ga razvaljate, trebao bi imati onu prozirnu kvalitetu.

Recept za tortilje te kako ih pripremiti

Pomoću valjka dobit ćete puno bolje rezultate. Stoga uvijek preporučuje valjanje tortilja od brašna. Postoje neki stvarno vješti ljudi koji tortilje potpuno oblikuju ručno – to je poput promatranja nekoga kako radi tijesto za pizzu. Ako imate vještine, učinite to, inače se držite valjka.

Najbolje je tortilje valjati između dva lista pergamenta, a zatim ih kuhati na tavi ili u tavi koja se ne lijepi, oko 30 sekundi po strani. Treba ih kuhati i prošarati zlatno smeđim mrljama. Tada ih možete zamotati ručnikom kako bi bili topli dok ostatak kuhate. U osnovi želite na dnu oblikovati sloj koji je u dodiru s tavom, a zatim će para unutar tortilje zarobiti kad je prevrnete i napuhnete sredinu. To je jedini način da vaš recept za tortilje uspije do kraja.

Da biste dovršili recept za tortilje, morate ih i napuniti. U punjenje možete staviti sve što volite: kuhano ili sirovo povrće, bilo koju vrstu mesa (spremljenog samo ili u saftu), razne grahorice, razne umake (od grčkog jogurta, guacamole, od rajčice), uz to ju možete začiniti po vlastitom ukusu, a ako poželite čak i riža odgovara u punjenje.

Tagovi:

Više članaka