Turističke atrakcije u blizini Zadra

Turističke atrakcije u blizini Zadra

Zadar i okolica

Zadar je grad koji se nalazi na sjeverozapadnoj obali Jadranskog mora u Hrvatskoj. Okružen je brojnim turističkim odredištima, od kojih su neka od najpopularnijih u Hrvatskoj. U blizini Zadra nalaze se brojna mjesta koja nude različite aktivnosti i sadržaje za sve uzraste.

Najpopularnije turističko odredište u blizini Zadra je Nin. To je malo mjesto koje je poznato po svojoj bogatoj povijesti i kulturi. U Ninu se nalazi i najstarija hrvatska škola, koja je osnovana još u 9. stoljeću. U Ninu se također nalazi i najstariji hrvatski hram, crkva Sv. Križa, koja je sagrađena još u 12. stoljeću.

U blizini Zadra se nalazi i mjesto Petrcane, koje je poznato po svojim prekrasnim plažama i luksuznim hotelima. Petrcane je idealno mjesto za one koji žele uživati u miru i tišini. U Petrcaneu se nalazi i nekoliko restorana koji nude različite vrste jela. Vir, mjesto koje je poznato po svojim prekrasnim plažama i luksuznim hotelima. Biograd na Moru, koje je poznato po svojim prekrasnim plažama i luksuznim hotelima.

Što posjetiti u Zadru i okolici?

Kazalište lutaka Zadar, sa svojim 60-godišnjim iskustvom u lutkarstvu, postalo je sinonim za hrvatsko lutkarstvo, njegujući raznovrsne lutkarske tehnike i kazalište živog glumca, stvarajući predstave za djecu i odrasle te osvojivši brojne nagrade, ostavilo je trajan pečat u hrvatskoj kulturi. Crkva svetog Šime u Zadru, koja je prvobitno bila starokršćanska trobrodna bazilika, potom gotička građevina, a kasnije spomenik provincijskog baroka, nosi u sebi iznimno vrijednu srebrnu škrinju svetoga Šime iz 1380. godine, koja je dala napraviti ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta, a izrađena je od strane zlatara Franja iz Milana. Južno od crkve nalazi se rimski stup postavljen 1729. godine, sastavljen od dvaju stupova gradskog hrama što su se bili sačuvali na kapitoliju na Forumu. Kalelarga je simbol grada Zadra, mjesto gdje se susreću svi Zadrani, gdje se slave uspjesi i gdje se oplakuju porazi, a njezinu posebnost i važnost u srcima Zadranima nijedna druga ulica ne može dostići. Također u okolici su brojni zanimljivi gradovi i mjesta koja imaju veliku ponudu, npr Biograd na moru, Nin.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode

Vransko jezero je jedinstveno mjesto koje nudi nezaboravne trenutke u prirodi. Uživat ćemo u prekrasnom pogledu na jezero, uživati u ptičjem pjevu i uživati u zabavnim aktivnostima koje nudi park.

Kornatski arhipelag je izolirana otočna skupina s oko 150 otoka, otočića i hridi. Proglašen je nacionalnim parkom 1980. godine i zauzima površinu od 218 četvornih kilometara. U njemu se nalaze krune, špilje, jame, pukotine, vrtače i drugo. U parku žive kuna bjelica i 79 vrsta ptica. Posjet parku plaća se po brodu, a za organizirane izlete ulaznica je uključena u cijenu. U parku se nalaze zaštićene uvale, marina i restorani. Prosječna mjesečna temperatura je 7,3 °C za siječanj i 23,9 °C za srpanj, dok je prosječna temperatura mora zimi 14 do 15 °C, a ljeti oko 23 °C. Kornatski arhipelag je idilično utočište s bujnim šumama, pustinjskim ravnicama i nazubljenim krškim vapnenačkim stijenama te bogatim morskim životom.

Tagovi:

Više članaka