Zašto cvijeće vene

Zašto cvijeće vene

Zašto cvijeće vene kada se držim svih uputa

Često biljke stradaju i od nekih vanjskih uzroka ili nametnika. Prečesto se čuje pitanje zašto cvijeće vene kada se držim svih uputa, a odgovori zbilja mogu biti različiti. Nije isto često i obilno zalijevati biljke u velikim ili u malim loncima. Možda vašim uvjetima odgovara neka druga vrsta cvijeća, ne uspijevaju sve vrste baš u svim uvjetima. Možda ste nagurali previše biljaka na malen prostor pa nemaju ni zraka, ni sunca, a ni hrane dovoljno.

Prije nego počnete zdvajati zašto cvijeće vene istražite koliko koja biljka treba sunca i tako ih rasporedite. Nemojte ih utapati u vodi, bolje je da ih ponekada zaboravite zaliti, nego da ih previše zalijevate. Provjerite jesu li neke biljke “prerasle” svoje malne cvjetne lonce, možda ih trebate presaditi u veće, a možda su samo iscrpile zemlju i trebaju novu. Ako je prljavština začepila otvore na dnu cvjetnog lonca višak vode ne otječe, a to nije dobro.

Zašto cvijeće vene i gdje griješite

Mnogima je cvjećarna ili rasadnik veliki izvor tuge, jer tamo sve buja i cvjeta, a vi razočarano gledate obješene i požutjele listove svojih biljaka koje ste s ljubavlju kupili i brižno ih njegujete, pa kako da se ne zapitate zašto cvijeće vene i gdje griješite. Premještate svoje biljke, hodate s njima za suncem, e pa možda je baš u tome glavna pogreška. Ne “šetajte ih” one to ne žele, njihov bioritam će se prilagoditi na stalnom mjestu.

Zašto cvijeće vene saznat ćete ako je izvadite iz lonca i provjerite korjenje, ako je od previše zalijevanja počelo trunuti, odsijecite odumrlo, pocrnjelo korjenje i posadite u novi lonac i novu zemlju, biljka će ubrzo živnuti. Ako u zemlji ima nametnika i crvi možete izliječiti biljku, ali je prvo trebate presaditi. Pregledajte donju stranu lišća, ako su biljku napale lisne uši ili neki drugi nametnici, venut će, ali je možete liječiti, potražit savjet cvjećara.

Zašto cvijeće vene i kako spasiti biljku

Ako lišće vaše biljke ima žute, crvene, smeđe ili crne točkice, vjetojatno ste biljku špricali najakom suncu. Zašto cvijeće vene i kako spasiti biljku saznat ćete detaljnim pregledom lišća, jer i neki nametnici ostavljaju slične pjege na listu na mjestu gdje s donje hrane sišu sokove biljke. Ako pocrni cijeli list odmah ga uklonite jer je list već istrulio. U sezoni grijanja listovi mogu imati smeđe vrhove, ne bacajte biljku, postavite ovlaživače zraka.

Ljeti skoro da i ne trebate pitati zašto cvijeće vene pogotovo ako je izloženo direktnom suncu, spustite rolete, cvijeće će živnuti. Presušene biljke uronite u lonac s vodom na desetak minuta da se zemlja napije i biljka će uskoro živnuti. No, ne šteti samo pretjerana toplina biljkama, ako im se lišće uvija i frče možda im je prehladno. Postoje vrste sobnih biljkaka koje ujesen izgubi dobar dio lišća kao i sve ostalo drveće u prirodi, samo prorijedite zalijevanja da se biljka odmori, doći će novi listovi.
Tagovi:

Više članaka