Kako otvoriti i registrirati opg

Kako otvoriti i registrirati opg

Kako otvoriti i registrirati opg po zakonu

Želite se baviti vlastitom poljoprivrednom proizvodnjom? Razmišljate o otvaranju svog vlastitog opg-a? Niste upoznati sa navedenim pojmom i ne znate kako otvoriti i registrirati opg po zakonu? Onda ste na pravom mjestu jer će vam ovaj tekst odgovoriti na to kako otvoriti i registrirati opg po zakonu.

Prvo što zakon o opg-u regulira je to da vlasnik svakog opg mora imati prebivalište na teritoriju Republike Hrvatske, iznimno to mogu biti osobe koje imaju prebivalište u nekoj drugoj zemlji članici Europske unije. Zakona nadalje regulira i trajanje rada opg-a, naime, opg se ne može otvoriti za obavljanje samo sezonskih poljoprivrednih radova, već mora raditi kontinuirano tijekom čitave godine. Svaki opg mora imati navedene proizvodne resurse koje koristi, bili oni u vlasništvu opg-a ili pak iznajmljeni.

Zakon regulira i to da sva oprema i sredstva koja se koriste na opg-u za poljoprivrednu proizvodnju mora zadovoljavati minimalne tehničke standarde. Svaki opg po zakonu ima mogućnost obavljanja i dodatne djelatnosti uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju. To najčešće bude bavljenje turističkim djelatnostima. Naime, vlasnici spajaju svoju poljoprivrednu proizvodnju i turizam na način da svoje proizvode nude turistima na svojim opg-ima.

Kako otvoriti i registrirati opg savjeti

Nakon što detaljno proučite zakon o opg-ima, ostaje vam još saznati kako se opg otvara korak po korak. Kako otvoriti i registrirati opg savjeti će vam pomoći da u najkraćem roku otvorite svoj opg. Svaki tvrtka ili obrt mora imati svoj bankovni račun pa tako i opg. Stoga svaki vlasnik mora otvoriti bankovni račun za svoj opg.

Nakon otvaranja bankovnog računa, vlasnik je dužan podnijeti zahtjev za upis svog opg u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za to postoji posebni formular koji se zove Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Opg je potrebno prijaviti i poreznoj upravi, kako bi vaš opg bio vođen u evidenciji poreznih obveznika na dohodak. Opg, baš kao i svaka tvrtka ili obrt mora imati svoj pečat, koji se izrađuje tijekom prijave poreznoj upravi.

Potrebno se prijaviti i zavodima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje zbog evidencije o statusu osiguranja i kako bi se znalo kada su počela ta ista osiguranja. Nakon što se registracija obavi, svaki opg dobiva svoj matični identifikacijski broj, dok vlasnik dobiva karticu opg-a. Kako otvoriti i registrirati opg savjeti se odnose i na to da svaki opg angažira knjigovođu kako bi bio siguran da opg posluje po svim pravilima.

Kako otvoriti i registrirati opg s dodatnom turističkom djelatnosti

S obzirom da raste trend u potražnji za ruralnim turizmom veliki broj ljudi zanima kako otvoriti i registrirati opg s dodanom turističkom djelatnosti. Iako su dopuštene dodatne djelatnosti na opg-u pa tako i turističke, potrebno je znati koje se sve turističke djelatnosti mogu obavljati. Naime, to je propisano zakonom o turističkim uslugama. Prema tom zakonu opg može obavljati čitavi niz turističkih usluga.

Te usluge se mogu podijeliti u nekoliko skupina. Prva skupina se odnosi na to da turisti mogu sudjelovati u svim procesima poljoprivredne proizvodnje, npr. branje voća i povrća do hranjenja životinja na opg-u. Lov i ribolov spadaju u drugu skupinu, dok u treću skupinu spadaju ostale usluge, od vožnje bicikla, jahanje pa sve do iznajmljivanja smještaja. Vlasnici na svojim opg-ovima mogu pokazivati i stare obrtničke djelatnosti.

Važno je napomenuti da sve osobe koje pružaju turističke usluge na opg-u moraju biti za to kvalificirane. Ukoliko imate još pitanja vezana za to kako otvoriti i registrirati opg s dodanom turističkom djelatnosti obratite se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribolovu i ruralnom razvoju i oni će vam odgovoriti na sva vaša pitanja.

Tagovi:

Više članaka

Krediti u inozemstvu za hrvatske građane

Krediti u inozemstvu za hrvatske građane

Fluktuacije i ekonomske migracije su glavno obilježje današnjeg vremena, pa je tako mnogo hrvatskih građana cijeli radni vijek u inozemstvu, ali u Hrvatskoj nisu ništa izgradili. Krediti

Sms kredit slovenija

Sms kredit slovenija

Ako imate pametni telefon, ma gdje vas zatekle iznenadne novčane poteškoće možete ih riješiti običnim sms-om. Sms kredit slovenija, napravite na kreditnom kalkulatoru ogledni izračun, po

Zajam novca odmah

Zajam novca odmah

Skoro da nema osobe, ma kako imućna ili manje imućna bila koja se nije u nekom trenutku, u nekoj neprilici da treba brzu posudbu novca za neku konkretnu situaciju ili potrebu. U teškim vremenim