Što je zajam novca

Što je zajam novca

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 09:49
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je zajam novca i koje osnovne dvije vrste postoje?

Zajam ili na latinskom jeziku mutuum je pravni institut koji postoji preko 2000 godina i potječe u praktički neizmjenjenom obliku još od starog rima pa sve do danas. Fascinantno je da su ljudi još tada prepoznali potrebu za takvim pravnim odnosom te ga ugovorno i zakonski regulirali. Dakle, što je zajam novca ustvari? Po svojoj definiciji, to je ugovor u kojem jedna ugovorna strana zvana zakupodavac se obvezuje predati drugoj ugovornoj strani (zajmoprimcu) određenu količinu novca u vlasništvo, a zajmoprimac se obvezuje tu količinu vratiti nakon određenog vremena. Iz ovako opisanog pravnog odnosa izviru razne derivacije zajma, pa tako ugovor o kreditu, brzi zajam, nenamjenski kredit i sl. Jedno je još važno za znati ako se pitate što je zajam novca. Morate imati na umu da postoje dvije vrste zajma: besplatan i naplatan zajam. Kod besplatnog zajma, zajmodavac predaje u vlasništvo određenu količinu novca a zajmoprimac se obvezuje vratiti to nakon stanovitog vremena i za to platiti određenu naknadu, koja se zove kamata. Kod besplatnog zajma, takve vrste naknade nema.

Što je zajam novca i koja su mu osnovna obilježja?

Kada vas netko bude pitao što je zajam novca, znati ćete mu reći prethodno spomenutu definiciju. Uz to će te nadodati i da je to dvostranoobvezan ugovor, gdje obje stranke imaju stanovita prava i obveze. Također ćete znati da predmet zajma, bio to novac ili druga zamjenjiva stvar prelazi u vlasništvo zajmoprimca. Upravo to obilježje zajma ga razlikuje od posudbe kod koje posudovnik nema vlasništvo nad stvari već su samo privremeno ima u posjedu. Isto tako, kod posudbe, radit će se o nezamjenjivoj stvari te će istu tu stvar u istom stanju posudovnik trebati vratiti posuditelju. Kod zajma je situacija drugačija, zajmoprimac ne mora vratiti točno te papirnate novčanice koje mu je zajmodavac predao u ruke, niti bi to bilo moguće. Time bi se narušila primarna svrha zašto je taj novac i predan u vlasništvo. Isto je i sa drugim zamjenjivim stvarima, npr sa žitom. Zajmoprimac ne mora vratiti baš to žito koje je dobio, već žito iste kakvoće i količine. U konačnici, što je zajam novca nego li mogućnost da se zajmoprimcu privremeno osiguraju sredstva kojih nema, da pomoću njih trguje ili zadovolji kakvu potrebu.

Znate li što je zajam novca i kako ga zakon uređuje?

U prethodnim poglavljima ste saznali što je zajam novca i koja su mu osnovna obilježja. Međutim, ne možete u potpunosti znati što je zajam novca ako ne poznajete zakonske odredbe koje taj pravni institut uređuju. Zajam je u glavnini zakonski reguliran Zakonom o obveznim odnosima koji lex generali, tj. sadrži sve odredbe potrebne za sklapanje ugovora o zajmu. Uz to postoji i lex specialis, poput Zakona o potrošačkom kreditiranju čije će usko specifične odredbe imati prednost pred odredbama Zakona o obveznim odnosima. Tek ako vam Zakon o potrošakom kreditiranju ne daje odgovor na neko pitanje, ili mislite da postoji rupa u zakonu, odgovor na to pitanje nađite u “općenitijem” Zakonu o obveznim odnosima. Tako npr. zakon o obveznim odnosima daje zajmoprimcu pravo da vrati zajam i prije određenog roka, ali ga obvezuje da za to nadoknadi štetu koja time nastaje zajmodavcu. Isto tako, ako je zajam namjenski, a zajmoprimac ga na drugi način iskoristi, druga ugovorna strana ima pravo na raskid ugovora. Upravo zbog ovakvih prethodno spomenutih odredbi valja dobro poznavati zakon prije sklapanja ugovora o zajmu, ili se savjetovati s odvjetnikom.

Tagovi:

Više članaka

Kako dobiti zajam za kupnju automobila?

Kako dobiti zajam za kupnju automobila?

Prvi korak u procesu dobivanja zajma za kupnju automobila jest procjena vaših financijskih mogućnosti. Prije nego što se odlučite za zajam, preporučljivo je napraviti detaljan pregled svojih prihoda i