Američki nogomet pravila

Američki nogomet pravila

Američki nogomet pravila igre

Američki nogomet je jedan od najpopularnijih sportova diljem Sjedinjenih Država. To je također igra mozga i mišića. Američki nogomet stekao je veliku popularnost tijekom 19. stoljeća. Prva utakmica odigrala se 1896. godine na Dan zahvalnosti. Budući da američki nogomet pravila uključuju puno taktika i vještina, smatra se jedinstvenom igrom s malo složenijom suštinom. Postojeća pravila igre ne stvaraju samo uzbuđenje, već i akciju koja publiku sa stadiona dovodi do usijanja. Ono što je također važno za američki nogomet pravila je vrijeme igranja i postizanje više bodova od protivničke momčadi. Cilj igre je pomaknuti loptu prema protivničkoj strani terena i tako osvojiti bodove. Teren je pravokutnog oblika, dug oko 90 metara i širok 48 metara. Najvažniji dio polja je krajnja zona, end zone, u kojoj se postižu bodovi. Ako protivnička momčad unese loptu u ovaj dio terena, to znači jednu od najvažnijih točaka tijekom igre. Inače, igra započinje bacanjem novčića koji će odrediti tko će započeti igru iz tima.

Američki nogomet pravila, timovi i vreme trajanje igre

Što je najvažnije kada su u pitanju američki nogomet pravila,? Cijela igra traje 60 minuta. Na terenu nalazi se 11 igrača. Inače, svaka ekipa ima na raspolaganju 53 igrača. Tijekom igre moguće je mijenjati igrače. Prije početka obje ekipe postavljene su licem u lice nedaleko od crte na kojoj je lopta. Također nakon što se dogodi početni udarac, momčad će se rasporediti u formaciju koju je odabrao trener. Jedno od najvažnijih pravila je da, ako niste igrač koji izvodi igru ili kicker, moguse koristiti samo ruke. Igrači drže loptu u rukama, a zatim je dodaju suigračima. Kada je jedan od igrača srušen na terenu, tada se igra nastavlja s tog mjesta. Cilj napadačkih momčadi je da bilo koja prednja strana u svakoj igri dobije najmanje deset jardi u 4 pokušaja, a ostali dobivaju 4 šanse (padove). Ova nogometna pravila postoje kako bi obje momčadi održavale tempo utakmice. Za američki nogomet pravila je bitno u igri da ako momčad ne postigne više od deset metara lopta pripada protivničkoj momčadi.

Američki nogomet pravila i što je kažnjivo

Američki nogomet smatra se vrlo teškim sportom, jer se čitav koncept igre temelji na individualnim sposobnostima svakog igrača. Također, u ovom sportu moraju postojati iznimne pripreme, vještine, odlučnost, snaga, kvalitete u smislu brzine i izdržljivosti. Imajući u vidu američki nogomet pravila, treba spomenuti i što je kažnjivo. Uhvatiti protivnikovu masku pravilo je koje donosi visoku kaznu, pogotovo ako izgleda kao da je namjerno. Pored ovog kršenja, u američkom nogometu nisu dopušteni lažni start, odgoda i sve one promjene koje nisu u skladu s postojećim pravilima. Razni prekršaji uključuju promicanje lopte na jedan ili drugi dio igrališta za određeni broj jardi. Također, kada je riječ o tome što su američki nogomet pravila i ono što je kažnjivo je ometanje dodavanja. Kada timski igrač ometa protivničkog igrača da uhvati dodavanje i tada je kazna deset jardi. Ono što se smatra još jednim kršenjem pravila je nesportsko ponašanje igrača, što znači vrijeđanje protivnika uvredljivim gestama.

Tagovi:

Više članaka

Kružni trening kod kuće

Kružni trening kod kuće

Mnogim je ljudima vježbanje kod kuće jedina prilika za određenu tjelesnu aktivnost. Kružni trening kod kuće vrlo je popularan kod mnogih početnika, ali i profesionalnih sportaša. Znate li što je kružn

Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije

Tijekom godina promijenili su se određeni standardi i pravila za dimenzije igrališta. Nogometno igralište dimenzije i njegova površina nije samo mjesto na kojem se igraju utakmice dviju momčadi, već i

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Pitanje koliko dnevno treba voziti sobni bicikl postavljaju mnogi koji su odlučili izgledati vitkije, mlađe i riješiti se viška masnoće. Razumljivo je da se želja za mršavljenjem neprestano povećava.