Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije u metrima

Tijekom godina promijenili su se određeni standardi i pravila za dimenzije igrališta. Nogometno igralište dimenzije i njegova površina nije samo mjesto na kojem se igraju utakmice dviju momčadi, već i projekt koji mora biti u skladu s utvrđenim standardima, što se tiče izgleda, veličine i rasporeda. Prvi zahtjev za nogometno igralište dimenzije dogodio se 1863. godine s jedinstvenim setom pravila na zahtjev prvog nogometnog saveza. Nogometni savez Engleske dao je veliki doprinos u pogledu oblikovanja nogometnih pravila i standarda za dimenziju nogometnog igrališta. Ova pravila morali su poštivati stadioni koji su željeli biti domaćini utakmica. Ali trenutno su svi zahtjevi za nogometna igrališta određeni FIFA pravilima. Svatko tko je ljubitelj nogometa barem se jednom zapitao koje je veličine nogometno igralište. Prije svega treba reći da nogometno igralište, prema modernim standardima, ima određenu veličinu. Unatoč činjenici da dimenzije nogometnog igrališta nisu fiksne, još uvijek postoje određene preporuke koje se moraju poštivati.

Nogometno igralište dimenzije i njegova površina

Nogomet je najpopularniji momčadski sport na svijetu u kojem sudjeluju dvije momčadi s 11 igrača. U nogometu je trajanje utakmice 90 minuta ili 2 poluvremena od 45 minuta. Sa svake strane terena nalaze se ekipe okrenute jedna prema drugoj. Uobičajeno je nogometno igralište nazivati pravokutnim područjem koje ima određene dimenzije. Iako nogometno igralište dimenzije mnogima nisu toliko važne, to nije slučaj s igračima. Što se tiče standarda koji se odnose na dimenziju nogometnog igrališta, oni moraju udovoljavati općim zahtjevima. Nogometno igralište dimenzije mijenjale su se tijekom vremena. Ali od 2008. godine postavljena su postojeća pravila i standardi. Nogometno igralište je zeleno, ima četiri kutna sektora i pravokutnog je oblika. Čak i uz stroga pravila, dimenzije profesionalnog nogometnog igrališta mogu se razlikovati u određenim granicama. Dimenzije nogometnog igrališta kreću se od 100 do 110 metara duljine i od 54 do 75 metara širine. Osim dimenzija igrališta, postoji i dodatni prostor oko terena koji je namijenjen klupama igrača i trenera.

Nogometno igralište dimenzije prema FIFA-inim pravilima

Prije nego što pogledamo standarde vezane za teren, treba reći da je ovo posebno područje namijenjeno igranju nogometa u devedeset minuta. Promjene povezane s dimenzijskim nogometnim terenom dogodile su se 1937. godine, nakon čega je FIFA razvila propisane standarde za širinu i duljinu terena. Iako ne postoje točno definirana pravila za nogometno igralište dimenzije, za nacionalne utakmice duljina bolne crte ne smije biti manja od 90 metara i ne veća od 120 metara. Za međunarodne utakmice nogometno igralište mjeri 105 metara, a široko je 68 metara. Označavanje nogometnog igrališta je uz pomoć linija čija je širina jednaka. Sve crte koje označavaju nogometno igralište dimenzije moraju biti jednake površini koju ocrtavaju. Teren je podijeljen na dva jednaka dijela srednjom crtom koja dijeli igralište na dvije jednake polovice iste veličine. U srednjem dijelu ove crte nalazi se oznaka u obliku punog kruga koja označava središte terena. Kada su u pitanju vratarska područja, oni se nalaze na obje polovice terena.

Tagovi:

Više članaka

Kružni trening kod kuće

Kružni trening kod kuće

Mnogim je ljudima vježbanje kod kuće jedina prilika za određenu tjelesnu aktivnost. Kružni trening kod kuće vrlo je popularan kod mnogih početnika, ali i profesionalnih sportaša. Znate li što je kružn

Američki nogomet pravila

Američki nogomet pravila

Američki nogomet je jedan od najpopularnijih sportova diljem Sjedinjenih Država. To je također igra mozga i mišića. Američki nogomet stekao je veliku popularnost tijekom 19. stoljeća. Prva utakmica od

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Koliko dnevno treba voziti sobni bicikl

Pitanje koliko dnevno treba voziti sobni bicikl postavljaju mnogi koji su odlučili izgledati vitkije, mlađe i riješiti se viška masnoće. Razumljivo je da se želja za mršavljenjem neprestano povećava.