Čemu služe solarne ploče

Čemu služe solarne ploče

Čemu služe solarne ploče i kako one rade

Jednostavno rečeno, solarna ploča djeluje tako što omogućuje fotonima ili česticama svjetlosti da oslobađaju elektrone od atoma, stvarajući protok električne energije, to je odgovor na pitanje čemu služe solarne ploče. Solarne ploče zapravo sadrže mnoge, manje jedinice koje se nazivaju fotonaponske ćelije. Fotonaponski jednostavno znači da sunčevu svjetlost pretvara u lektričnu. Mnoge stanice povezane zajedno čine solarnu ploču. Svaka fotonaponska ćelija u osnovi je sendvič sastavljen od dvije kriške poluvodljivog materijala, obično silicija – istih stvari koje se koriste u mikroelektronici.

Da bi djelovale, fotonaponske ćelije trebaju uspostaviti električno polje. Slično kao magnetsko polje, koje nastaje zbog suprotnih polova, i električno polje nastaje kad se odvoje suprotni naboji. Da bi dobili ovo polje, proizvođači siliciraju silicij drugim materijalima, dajući svakoj kriški sendviča pozitivan ili negativan električni naboj. Točnije, sloj fosfora i u gornji sloj silicija, koji dodaje dodatni elektron s negativnim nabojem u taj sloj. U međuvremenu, donji sloj dobiva dozu bora, što rezultira s manje elektrona ili pozitivnim nabojem. Sve to dovodi do električnog polja na spoju između slojeva silicija. Tada, kada foton sunčeve svjetlosti sruši elektron, električno polje će taj elektron istisnuti iz silicijskog spoja. Nekoliko drugih komponenata stanice pretvara ove elektrone u korisnu snagu. Metalne provodne ploče na bočnim stranama stanice sakupljaju elektrone i prenose ih u žice. U tom trenutku elektroni mogu teći poput bilo kojeg drugog izvora električne energije. Dakle tako rade, ali čemu služe solarne ploče?

Postoje i druge vrste tehnologija solarne energije – uključujući solarnu toplinsku i koncentriranu solarnu energiju (CSP) – koje djeluju na drugačiji način od fotonaponskih solarnih panela, ali sve koriste snagu sunčeve svjetlosti ili za stvaranje električne energije ili za grijanje vode ili zraka.

Čemu služe solarne ploče i njihova konkretna svrha

Solarne ploče su prvi put izumljene kao metoda hvatanja sunčeve energije i pretvaranja u korisnu energiju (električnu i toplinsku), eto čemu služe solarne ploče. I sami smo pomislili da nam “sunce pruža toliko slobodne energije, što ako bismo je nekako mogli iskoristiti? ” Solarne ploče mogu se koristiti na mnogo načina, ali uglavnom ih koriste stambena i poslovna vlasništva za stvaranje čistijeg, ali pristupačnog izvora električne energije. Ovisno o načinu na koji se odlučite za spajanje solarnog sustava, imate mogućnost dovršetka odvojenog od mreže, tako da je vaše vlasništvo samoodrživo, kao i mogućnost povratka energije u mrežu kako biste proizveli ili prihod ili kredit.

Sada se solarni paneli koriste u jednu glavnu svrhu, a to je zamjena drugih oblika skupih i neučinkovitih metoda proizvodnje električne energije. Na primjer, fosilno gorivo nije samo skupo, već izuzetno štetno za naš okoliš. Razlog za masovno subvencioniranje solarne energije je činjenica da je zelenija alternativa za proizvodnju energije, ovakvo pojašnjenje čemu služe solarne ploče svakome ima smisla i ako im je ova opcija financijski dostupna zasigurno će je odabrati. Pružajući čistiji izvor električne energije, solarna energija pomoći će poboljšati naše okolišne uvjete, pružiti sigurniju i jeftiniju električnu energiju vlasnicima nekretnina, poboljšati naše gospodarstvo, a posebno može pomoći zemljama u razvoju koje ne mogu priuštiti električnu energiju.

Čemu služe solarne ploče i što su to PV paneli

Nakon što ste istražili čemu služe solarne ploče, postoji još jedna zagonetka, što su PV paneli. Solarni PV paneli sastoje se od mnogih malih fotonaponskih ćelija – što znači da mogu pretvoriti sunčevu svjetlost u električnu. Te su stanice izrađene od poluvodljivih materijala, najčešće silicija, materijala koji može provoditi električnu energiju, a istovremeno održava električnu neravnotežu potrebnu za stvaranje električnog polja. Kada sunčeva svjetlost pogodi poluvodič u solarnoj PV ćeliji, energija svjetlosti, u obliku fotona, apsorbira se, oslobađajući niz elektrona, koji zatim slobodno lebde u ćeliji. Solarna ćelija posebno je dizajnirana s pozitivno i negativno nabijenim poluvodičima spojenim zajedno kako bi stvorila električno polje. To električno polje prisiljava zanosne elektrone da teku u određenom smjeru – prema vodljivim metalnim pločicama koje postavljaju ćeliju. Taj je tok poznat kao energetska struja, a jačina struje određuje koliko električne energije može proizvesti svaka stanica. Jednom kad labavi elektroni dođu u metalne ploče, struja se zatim usmjerava u žice, omogućujući elektronima da teku kao u bilo kojem drugom izvoru električne energije. Sva električna energija koja se ne potroši putem prekidača šalje se u komunalnu mrežu putem mjerača komunalnih usluga. Brojilo komunalnih usluga mjeri protok električne energije iz mreže do vašeg posjeda i obrnuto. Kada vaš solarni energetski sustav proizvodi više električne energije nego što ga vi koristite na lokaciji, ovaj brojilo zapravo radi unatrag i vi ste zaslužni za višak električne energije stvorene postupkom neto mjerenja. Kada koristite više električne energije nego što generira vaš solarni niz, izvlačite dodatnu električnu energiju iz mreže kroz ovaj mjerač, čineći da normalno radi. Ako niste potpuno napustili mrežu kroz rješenje za pohranu, morat ćete povući malo energije iz mreže, posebno noću, kada vaš solarni niz ne proizvodi. Međutim, velik dio ove mrežne energije nadoknadit će se prekomjernom solarnom energijom koju generirate tijekom dana i u razdobljima slabije upotrebe.

Iako su detalji koji stoje iza solarne energije i čemu služe solarne ploče vrlo znanstveni, znanstveniku nije potreban da prenese koristi koje solarna instalacija može donijeti vlasniku tvrtke ili imovine. Iskusni programer solarne energije može vas provesti kroz ove pogodnosti i pomoći vam istražiti je li solarno rješenje prikladno za vaše poslovanje.

Tagovi:

Više članaka

Problem sa dizanjem spolnog organa

Problem sa dizanjem spolnog organa

Najveći uzrok erektilne disfunkcije, tj. kada je problem sa dizanjem spolnog organa u pitanju, u mladih je anksioznost. Recimo da vam je vruće s nekim, vrijeme je za show, ali vaš prijatelj se

Gdje kupiti Kamagru

Gdje kupiti Kamagru

Problem erektilne disfunkcije je nekada bio najava krize srednjih godina ili čak samo starački problem, no u modernom vremenu, zbog stresnog načina života pogađa sve dobne skupine muškaraca. Is

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u Jadranskom moru koji plivaju zajedno sa dupinima na snimci proširile su se na društvenim mrežama, što je potaknulo sugestije da je priroda “napokon dobila malo mira” tijekom pandemije koronav