Zašto mačka grize

Zašto mačka grize

Zašto mačka grize i zašto za time ima potrebu

Nerijetko mačke grizu. Mnogo je razloga zašto bi mačka mogla iznenada početi gristi, naizgled ničim izazvana. Važno je shvatiti da se griženje mačaka ne vrši uvijek iz agresije.

Mačke su prirodno rođeni grabežljivci i kao takve naizgled agresivne radnje poput grizenja, nabijanja i kandži čine veliki dio njihove igre. Dopuštanje i poticanje ovog prirodnog instinkta važno je za mačke, ali postoji tanka granica između poticanja igre i dopuštanja agresivnog ponašanja. Saznajte više o razlozima zašto mačka grize kako biste spriječili nepotrebno grizenje.

Mnogo je razloga zašto mačka grize i važno je razumijeti što vaša mačka griženjem pokušava iskomunicirati. Možda pokušavaju poslati poruku ili žele da prestanete nešto raditi. Otkrivanje zašto mačke grizu može biti zbunjujuće jer se mnogi vlasnici žale da će mačke ugristi ničim izazvano i niotkuda. Jednog trenutka mogu uživati ​​u maženju, a u sljedećem trenutku zubi su vani!

Najčešće, kada mačke grizu, pokušavaju vam reći da ne uživaju u kontaktu koji trenutno primaju. Za mačke postoji vrlo tanka granica između ugodnog rukovanja i iritantnog maženja, pa iako vlasnik može pomisliti da ugriz nije došao niotkuda, za mačku je postupak u potpunosti opravdan.

Zašto mačka grize tokom maženja i igre

Iznenadan ugriz mačke prilikom maženja je jedna od najčešćih pritužbi vlasnika mačaka jer je to iznenadna promjena stava koja se može dogoditi tijekom maženja: jedne sekunde mačka možda voli pažnju, a drugoj vam gricka prste!

Teško je reći kada je mački dosta maženja, ali učenje čitanja govora tijela vaše mačke pomoći će vam da znate kada može doći do ugriza. Vaša mačka u ovoj situaciji šalje poruku: bilo im je dosta. Smanjite vjerojatnost da će opet ugristi, poštujući to i dopuštajući vašoj mački da radi svoje, umjesto da inzistirate na daljnjoj naklonosti. Razlog zašto mačka grize, prema tome, nije besmislen.

Mačke često grizu tijekom igre jer izražavaju svoj prirodni lovački instinkt. Ako vam smeta što vam mačka kao vlasniku grize ruku i pitate se zašto mačka grize, poslušajte slijedeće. Možete obeshrabriti ponašanje tako što ćete ih pohvaliti zbog nježne igre tijekom sjednica vezivanja. Kad god se vaša mačka upusti u igru ​​koja koristi njihove šape, ali ne i kandže ili zube, nagradite je obiljem naklonosti i nagradom ili poslasticom.

Također im možete pomoći u vježbanju ovog prirodnog instinkta pružajući igračke koje mogu ugristi i kandžirati u radost svog srca, bez nanošenja stvarnih tjelesnih ozljeda. Kada vaša mačka koristi svoje igračke za grizenje i kandžiranje, pojačajte dobro ponašanje s ljubavlju i poslasticom. Ovo može biti jedan od najučinkovitijih načina za zaustavljanje mačke koja grize u drugim situacijama, posebno kada se poruka nameće tijekom sesija igre.

Zašto mačka grize kada je mala i odakle se razvija njena agresija

Agresivno grizenje mačke je valjan razlog za zapitati se zašto mačka grize i odakle potječe njena agresija. Iako će ugriz mačaka često biti samo upozorenje ili pretjerana uzbuđena igra, ponekad može postati izraz agresije. Grizenje tijekom igre prilično je jednostavno razlikovati od agresivnog ponašanja: ti mali grickalice neće nanijeti veliku štetu i brzo su gotovi. Agresivno grickanje mačke popraćeno je drugim znakovima da je vaša mačka u borbenom načinu, bez obzira je li to usmjereno prema osobi ili drugoj životinji.

Važno je zaustaviti mačke koje grizu iz agresije. Vaš bi ljubimac trebao naučiti da takvo ponašanje nije prihvatljivo ili će ga i dalje koristiti kao način izražavanja straha ili frustracije. Čak i kad dresirate mačku da prestane gristi, sve životinje mogu povremeno zaboraviti lekciju i djelovati iz instinkta. Uvijek pojačajte dobro ponašanje s poslasticama, a nikad ne pokušavajte fizički disciplinirati svog ljubimca: oni na ovaj način neće razumjeti poruku. Agresivno grizenje često će biti praćeno šištanjem, pljuvanjem i obrambenim stavom. Pokušajte izbjegavati dopuštati ljubimcu da dođe u situacije u kojima oni postanu agresivni. To će se vjerojatnije dogoditi kod mačaka na otvorenom koje se susreću s teritorijalnim sporovima ili mačaka koje su u prošlosti zlostavljale i lako se prestraše.

Nadalje, faza ugriza mačića je normalno pojašnjenje zašto mačka grize. Ne brinite se kada vaše mače počne gristi i nagovarati s drugim životinjama i tijekom igre s vama.

Za sve mačke borba čini veliku količinu njihove igre. Te tendencije provode kao prirodni instinkt: vježbajući dan kada će trebati loviti svoj plijen, iako za domaće zatvorene mačiće taj dan vjerojatno nikad neće doći! Iako je to prirodni instinkt koji treba poticati kod mladih mačića, nikada ne ostavljajte dojam da je u redu gristi ljudske prste na rukama i nogama. Osigurajte im puno igračaka za vježbanje i nagradite ih za to. Naučiti mačiće od vrlo ranog društvenog života da grizenje nije prihvatljivo najučinkovitiji je način dresiranja mačke da prestane gristi.

Tagovi:

Više članaka

Problem sa dizanjem spolnog organa

Problem sa dizanjem spolnog organa

Najveći uzrok erektilne disfunkcije, tj. kada je problem sa dizanjem spolnog organa u pitanju, u mladih je anksioznost. Recimo da vam je vruće s nekim, vrijeme je za show, ali vaš prijatelj se

Gdje kupiti Kamagru

Gdje kupiti Kamagru

Problem erektilne disfunkcije je nekada bio najava krize srednjih godina ili čak samo starački problem, no u modernom vremenu, zbog stresnog načina života pogađa sve dobne skupine muškaraca. Is

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u Jadranskom moru koji plivaju zajedno sa dupinima na snimci proširile su se na društvenim mrežama, što je potaknulo sugestije da je priroda “napokon dobila malo mira” tijekom pandemije koronav