Kako nastaje snijeg

Kako nastaje snijeg

Kako nastaje snijeg u atmosferi

Hoće li zimske oluje stvoriti snijeg uvelike se oslanjaju na temperaturu, ali ne nužno i na temperaturi koju osjećamo ovdje na zemlji. Kako nastaje snijeg? Snijeg nastaje kad je atmosferska temperatura na ili ispod smrzavanja (0 stupnjeva Celzijusa ili 32 stupnja Fahrenheita) i u zraku postoji minimalna količina vlage. Ako je temperatura tla na ili ispod smrzavanja, snijeg će doći do tla. Međutim, snijeg i dalje može doprijeti do tla kada je temperatura tla iznad ledišta, ako su uvjeti u pravilu. U tom će se slučaju snježne pahuljice početi topiti kad dosegnu ovaj sloj više temperature, topljenjem se stvara hlađenje isparavanjem koje zrak hladi neposredno oko pahulje. Ovo hlađenje usporava topljenje. Općenito, snijeg se neće stvarati ako je temperatura tla najmanje 5 Celzijevih stupnjeva.

Iako može biti previše toplo za snijeg, ne može biti previše hladno za snijeg. Snijeg se može pojaviti čak i na nevjerojatno niskim temperaturama sve dok postoji izvor vlage i neki način za podizanje ili hlađenje zraka. Istina je, međutim, da se to kako nastaje snijeg i većina obilnih snježnih padalina dogodi kada je u blizini tla relativno topao zrak, obično -9 stupnjeva Celzijevih (15 stupnjeva Fahrenheita) ili topliji, jer topliji zrak može zadržati više vodene pare.

Budući da stvaranje snijega zahtijeva vlagu, vrlo hladna, ali vrlo suha područja rijetko mogu primiti snijeg. Suhe doline Antarktike, na primjer, čine najveći dio kontinenta bez leda. Suhe doline prilično su hladne, ali imaju vrlo nisku vlažnost zraka, a jaki vjetrovi pomažu u uklanjanju preostale vlage iz zraka. Kao rezultat, ovo izuzetno hladno područje prima malo snijega.

Kako nastaje snijeg na tlu

Kako nastaje snijeg i zimske snježne oluje? Kada se masa toplog, vlažnog zraka uzdiže sa Zemljine površine u hladnije slojeve atmosfere. Moguće je nekoliko scenarija: topla, vlažna zračna masa može se sudariti s hladnom zračnom masom, prisiljavajući topli zrak iznad hladnog zraka. Topli zrak može se rashladiti i putujući uz planinsku padinu. Treći mehanizam naziva se “snijeg s utjecajem jezera” i javlja se kada se hladan i suh zrak premjesti preko jezera i potisne topliju vodenu paru prema gore. Rastući topliji zrak koji sadrži vodenu paru tvori oblak.

Karakter snježne površine nakon snježnih padavina ovisi o izvornom obliku kristala i o vremenskim uvjetima prisutnim kad je snijeg padao. Primjerice, kako nastaje snijeg i snježne padaline prate jaki vjetrovi, kristali snijega razbijaju se na manje dijelove koji mogu postati gušće zbijeni. Nakon snježnih padavina, snijeg se može topiti ili isparavati ili se može zadržati dulje vrijeme. Ako se snijeg i dalje zadržava na tlu, tekstura, veličina i oblik pojedinih zrna promijenit će se čak i dok temperatura snijega ostaje ispod smrzavanja ili će se s vremenom otopiti i smrznuti, a na kraju će se stisnuti naknadnim snježnim padalinama.

Tijekom zimske sezone, snježni pokrivač obično se nakuplja i razvija složenu slojevitu strukturu koja se sastoji od različitih snježnih zrna, odražavajući vremenske i klimatske uvjete koji su prevladavali u vrijeme taloženja, kao i promjene unutar snježnog pokrivača tijekom vremena.

Kako nastaje snijeg i pahulje

Jednom kad se u atmosferi stvore kristali snijega, oni rastu upijajući kapljice okolne vode. Dakle, u procesu kako nastaje snijeg, formiraju se i pahulje. Pahulje koje na kraju vidimo na tlu nakupina su ovih kristala leda. Povećana slika kristala snijega može biti snimljena elektroničkim mikroskopom za skeniranje pri niskim temperaturama (SEM). Pseudo boje koje se obično nalaze na SEM slikama generirane su računalom i u ovom slučaju ističu različite formacije pahuljica.

Pahulje su nakupine mnogih snježnih kristala. Većina pahuljica manja je od 1, 3 centimetra. Pod određenim uvjetima, koji obično zahtijevaju temperature blizu ledišta, lagani vjetar i nestabilne atmosferske uvjete, mogu se stvoriti mnogo veće i nepravilne pahuljice, široke približno 5 centimetara. Ne poduzimaju se nikakve rutinske mjere dimenzija pahuljica, pa točna veličina nije poznata. Temperature gornje atmosfere gdje se javljaju kapljice vode trebaju biti hladne za stvaranje kristala. Kristali leda počinju se stvarati kad temperature oblaka dosegnu oko -10 stupnjeva Celzijusa (14 stupnjeva Fahrenheita) ili niže. Kako nastaje snijeg, pojedinačni kristali snijega rastu međusobno se sudarajući da bi stvorili veće simetrične kristale snijega koji padaju kad postanu teški. Zrak koji je između 0 i 2 Celzijeva stupnja (32 do 35 stupnjeva Fahrenheita) obično donosi najjače snježne padavine. Kristali mijenjaju svoj oblik padajući ovisno o temperaturama koje susreću, ali zadržavaju šestostrani oblik s identičnim krakovima jer svaki krak ima iste uvjete. Temperatura tla također je važna za stvaranje snijega, snijeg se formira samo kada je tlo ispod 5 Celzijevih stupnjeva (41 Celzijevih stupnjeva).

Tagovi:

Više članaka

Problem sa dizanjem spolnog organa

Problem sa dizanjem spolnog organa

Najveći uzrok erektilne disfunkcije, tj. kada je problem sa dizanjem spolnog organa u pitanju, u mladih je anksioznost. Recimo da vam je vruće s nekim, vrijeme je za show, ali vaš prijatelj se

Gdje kupiti Kamagru

Gdje kupiti Kamagru

Problem erektilne disfunkcije je nekada bio najava krize srednjih godina ili čak samo starački problem, no u modernom vremenu, zbog stresnog načina života pogađa sve dobne skupine muškaraca. Is

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u jadranskom moru

Kitovi u Jadranskom moru koji plivaju zajedno sa dupinima na snimci proširile su se na društvenim mrežama, što je potaknulo sugestije da je priroda “napokon dobila malo mira” tijekom pandemije koronav